Kritikus gondolkodás, egy 17 éves tollából

 

Kritikus gondolkodás, az egyik leghasznosabb eszköz a felelős állampolgárság elsajátításához. A kritikus gondolkodás hallatára sok ember elkezdi vakarni a feje búbját. A kritikus gondolkodás, egy olyan szilárd alapokon nyugvó gondolkodási mód, mely egy állítás vagy információ helyességét validitását bírálja el. A kritikus gondolkodás gyakorlása elősegíti a tájékozott és felelős döntések meghozását és egy új alternatívát kínál egy fejlettebb, erősebb  társadalom létrehozásában. Ennek a módszernek az elsajátítása tudatos erőfeszítést igényel és nem egyik napról a másikra megy.

 

A tájékozódás tudományát finomítani, csiszolni kell de hosszútávon megtérül a belefektetett  munka és energia. Szelektálni kell az információkat forrás, író, hangnem, motiváció szerint, valamint a logikus gondolkodás és józan ész alapján.  El kell tudni dönteni, hogy az anyag tájékoztató vagy manipulatív jellegű, tartalma logikus, életszerű és kivitelezhető-e. A kiszűrt és az általunk hitelesnek talált információkat az adott környezet kontextusába kell helyezzük, majd a saját értékrendünk alapján döntést kell hozzunk, melyért felelősséggel tartozunk.  (de ez már egy másik téma) A kritikus gondolkodás gyakorlását nem szabad elalibizni, hisz akkor egy komolyabb, kihatással is rendelkező döntésnél könnyen lábon lőhetjük magunkat.  lásd Brexit.​

Huszti Zalán

Nem elég a szűk környezetünkből, közösségi oldalakról vagy csak pár információforrásból tájékozódni. Próbáljuk bővíteni forráskörünket, akár nézőpontunkkal ellentétes oldalakkal is. Még ha a szüleinktől is hallunk valamit, azt se vegyük készpénznek. A kritikus gondolkodás egyik része a validált információk elbírálásra való befogadása. Ha elfogultak vagyunk, akkor tulajdonképpen saját magunknak adunk sakk-mattot, mert az ész érvek és logikus következtetések helyett az érzelmeink befolyásolnak minket. Nyitottnak kell lennünk a különböző gondolatokra.

 

Saját magam is próbálok tájékozódni az interneten, a tévén keresztül és ha esetleg marad rá időm az újságokból is. Nem bólintok rá egyből semmilyen új információra anélkül, hogy ne gyakoroltam volna a kritikus gondolkodást. Ez jól jöhet az élet minden területén, a hétköznapokban, de akár a választások idején is.

 

Röviden, én azt szeretném, hogy az emberek átlássanak az információk halmazán, észrevegyék az ok-okozati kapcsolatokat és elkerüljék a manipulációt. Egy felelős társadalom építése időbe telik.  Rómát sem egy nap alatt építették, habár egy nap alatt égett le.

- Huszti Zalán