top of page

A programhoz csatlakozó médiaorgánumok felvállalják, hogy szellemi tulajdon jogtalan igénybevételének következményeként,

 

amennyiben nem kerül 24 órán belül javításra vagy megjelölésre a forrás vagy jogos tulajdonos, 

 

akkor utólagosan kiállított számla ellenében, legalább 50000 HUF azaz ötvenezer forint munkadíjat teljesítenek a számlakibocsájtó (jogos tulajdonos) felé.  

Jogok
Független média
Független média felügyelet: független és szilárd mandátumú médiabiztos
 
Kötelességek
Kiegyensúlyozott társadalmi szerepvállalás, szakmai tájékoztatás, tudatformálás
 
Tényszerű riporting
Politikailag pártatlan hírközlés
 
Felelősségek
Szervezeti és személyes felelősségre vonás
 
Következmények
Bírsággal és/vagy kártérítéssel járó plágium
 
Bírsággal és/vagy kártérítéssel járó szellemi tulajdon jogtalan használata
 
Bírsággal és/vagy kártérítéssel járó kötelességek mulasztása
 
Felelős médiakörnyezet kialakítása és fenntartása
Pragmatikus és hatásos módszerek konzisztens alkalmazása
 
Megelőző folyamatok és szabályzatok bevezetése
 
Szigorított monetáris következmények alkalmazása

Felelős média program

 

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány – ahogy a nevében is foglaltatik – alapküldetésének tekinti egy felelős társadalom kialakításának elősegítését.  Egy felelős társadalom nélkülözhetetlen része felelős médiakörnyezet is. Ebből adódóan, elfogadhatatlannak tartja, hogy miután egy szellemi termék jogtalan felhasználása lelepleződik, az elkövető – bármilyen érdemi következmény nélkül – 24 órás hírcikluson túl javítja írását feltüntetve benne a forrás linkjét, mintha semmi nem történt volna.

 

A méltányosan a 12 óráról a 24 órára növelt hírcikluson túli utólagos korrekció nem kompenzálja a károsult szervezetet/személyt.  

 

Ez a sajnálatos módon általánosan elterjedt hozzáállás így fenntartja a plágiumok és a szellemi tulajdon jogtalan igénybevételének következmények nélküli környezetét, s aláássa egy felelős médiakörnyezet kialakulásának esélyét.

 

Az Alapítvány szeretné, hogy a Felelős Média Program segítsen az eseti károsultakat érő elégtételben, ám elsődleges célja az, hogy rávilágítson erre az etikátlan plágiumi környezetre a médiában. Az alapítvány kiválasztotta az Őt közvetlenül érintő ügyet, hogy annak jogi útra terelésével és egyben a nyilvánosság elé vitelével, példát mutathasson a plágiumügyek hatásos orvoslására és megelőzésére.

 

Emlékezzünk, hogy a közelmúlt hírhedt plágiumügyének folyamatos publikálásában nem maradt a személyi felelősség bagatellizálva vagy szétterítve.

 

Az Alapítvány a fent vázolt társadalmi célok eléréséért indította útnak a Felelős Média Programot. Első kihívásunk a plágium és a szellemi tulajdon jogtalan használatának a megelőzése és megszüntetése.  A jelenlegi jogszabályok és szabályzatok hiányosságát a program pragmatikus és effektív megoldásokkal pótolja, hogy a megfelelő személyes és szervezeti felelősség allokálásával és kielégítő következmények mérhető eredményekhez vezessenek.  

 

Bízunk abban, hogy közösen képesek leszünk megszüntetni a csalárdságból, lustaságból, hanyagságból, kapzsiságból vagy inkompetenciából elkövetett plágiumokat, s megvédjük a szellemi tulajdon integritását.

 

Felkérjük azok médiaorgánumokat, hogy az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozzanak a programhoz ezzel is jelezve elkötelezettségüket a plágiumok és a szellemi tulajdon ellopásainak megelőzése érdekében. - így növelve a társadalom médiába fektetett bizalmát.

AKTUÁLIS ÜGYEK
MEGHÍVÓ
bottom of page